De gemeenteraad keurde de begroting voor 2025 goed. Dit is een éénjarige begroting voor de rest van het jaar. De bestuursmeerderheid bleef aan het roer en kan het voorziene investeringsprogramma volop verder uitvoeren. Tegen het einde van het jaar wordt het nieuwe meerjarenplan voor de periode 2026-2031 voorgelegd.
Zulte houdt belastingen gelijk en blijft financieel gezond
Ook in 2025 houdt Zulte alle belastingen en tarieven gelijk. Schepen van Financiën Olivier Peirs: “We kozen er opnieuw voor om niet te raken aan de koopkracht van onze inwoners. Onze belastingtarieven waren al laag en dit blijft zo: 5,9% aanvullende personenbelasting (Vlaams gemiddelde is 7,2%) en 875 opcentiemen op de onroerende voorheffing (Vlaams gemiddelde is 906). Ook alle andere retributies en tarieven voor de inwoners blijven gelijk.”
De gemeente blijft ook financieel gezond. De autofinancieringsmarge (dit is wat je overhoudt op de gewone werking na aftrek van de leningslasten) bedraagt op het einde van 2025 bijna 1,5 miljoen euro of ruim 90 euro per inwoner (Vlaams gemiddelde is 80 euro per inwoner). De schuldgraad per inwoner zal eind 2025 rond de 1.000 euro bedragen, terwijl het Vlaams gemiddelde ruim 1.500 euro per inwoner bedraagt.
“Dit biedt een goede uitgangsbasis voor het volgende meerjarenplan, al zijn de uitdagingen nog steeds groot. We hebben de voorbije jaren zeer veel geïnvesteerd. We werken intussen hard verder aan het nieuwe meerjarenplan 2026-2031, dat opnieuw een evenwicht zal bieden tussen verder investeren en financieel gezond blijven. Eind dit jaar brengen we dit plan naar de gemeenteraad.”
Zulte investeert verder
Op het vlak van investeringen worden alle grote geplande investeringsprojecten gewoon verder uitgevoerd. “Doordat we het vertrouwen kregen van de Zultenaar om verder te besturen, is 2025 geen overgangsjaar, we kunnen direct een doorstart maken. Dit jaar is een investeringsbudget voorzien van ruim 12 miljoen euro.”
Dit geld gaat onder andere naar de afwerking en ingebruikname van de nieuwbouw op domein Raveschoot en de afwerking van de lopende wegenwerken in de Bokstraat, Zaubeekstraat en Valleistraat. Verder starten ook nieuwe wegenwerken in de Brandstraat-Sparrenstraat, de bouw van de nieuwe fiets- en wandelbrug over de Leie en de nutswerken voor de vernieuwing van de N43 in Olsene. Er komt een nieuwe publiek toegankelijke groenzone van ruim 1 hectare groot achter het volledig afgewerkte bedrijventerrein op de site Vandewiele in Olsene. Kinderopvang Kapellenestje krijgt vanaf april een nieuwe locatie en de gemeente neemt ook de vroegere kinderopvang Lyloo in beheer.
Het bestuur wil dit jaar ook andere grote dossiers voor de komende jaren verder voorbereiden. Er worden ontwerpen gemaakt voor de vernieuwing van de Guldepoort, de wegen- en rioleringswerken in de Petegemstraat en de geplande opslagruimte voor verenigingen. Tegen het einde van het jaar wil de gemeente ook de bouwheer aanduiden voor de herontwikkeling van Lys Yarns.
Het gemeentebestuur versterkt ook verder de dienstverlening en werking. In een vernieuwd organogram wordt voorzien in een extra halftijdse poetshulp voor het onderhoud van onder andere de grotere gemeenteschool. Verder wil het bestuur de dienstverlening van de technische uitvoeringsdienst versterken door de aanwerving van een patrimioniumbeheerder. Het bestuur wil ook de dienstverlening aan de inwoners verder verbeteren door te voorzien in een beveiligde afhaalbox voor het afhalen van documenten en producten buiten de kantooruren.