Nu ook stemmen in buurtzaaltjes

stemmen buurtzaaltjes.JPG
30/09/2024

Het gemeentebestuur voorziet voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 13 oktober extra stembureaus in de buurtzaaltjes in elke deelgemeente. Hiermee wil de gemeente de stembusgang nog vlotter laten verlopen.

 

Op 9 juni waren er ook in Zulte nationale verkiezingen. Hierbij waren er 4 stemlocaties zijnde het Fiertelhof en de Gaston Martenszaal in Zulte, het Ontmoetingscentrum in Olsene en de Guldepoort in Machelen. Op de gemeenteraad van 25 juni deed Open Zulte-fractieleider Steven Van Troys een oproep om de stembusgang te evalueren: “Algemeen gezien verliepen de verkiezingen vlot en sereen. Hier en daar was er op sommige momenten een wachtrij waarneembaar. Mensen dienden hun weg te zoeken naar het juiste bureau. Graag een grondige evaluatie en verbeteringen aanbrengen waar mogelijk, zodat iedereen op een vlotte manier kan gaan stemmen.”

 

Het gemeentebestuur heeft deze evaluatie uitgevoerd. Voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 13 oktober zijn er een aantal wijzigingen. Zo wil de gemeente de stembusgang nog vlotter en comfortabeler laten verlopen.

 

“Belangrijkste nieuwigheid is dat we drie extra stemlocaties voorzien, in elke deelgemeente één”, zegt burgemeester Simon Lagrange. “We gaan nu ook de buurtzaaltjes gebruiken: het Moerbeekpark in Zulte, het Sint-Pieterpark in Olsene en het Guldepark in Machelen. Hier richten we telkens één stembureau in voor de bewoners van de omliggende straten. We doen dit om de druk op de stembureaus op de andere stemlocaties te verkleinen. De kiezers zijn nu meer verdeeld. Op de andere locaties zijn er nog evenveel stembureaus als vroeger, maar ze moeten dus minder kiezers verwerken.”

 

De stembureaus worden nu geografisch ingedeeld. Elk stembureau omvat de kiezers van een aaneengesloten gebied van straten. Vroeger werden de stembureaus alfabetisch per straat ingedeeld. Het kan dus zijn dat je in een ander stembureau  moet gaan stemmen dan voorheen. De juiste stemlocatie staat vermeld op de uitnodigingsbrief. Dit is ook terug te vinden op de gemeentelijke website: Stemlocaties in Zulte | Zulte. Iedere inwoner krijgt volgende week ook een gemeentelijke infoflash in de brievenbus.

 

Verder zal gemeente de signalisatie zichtbaarder en duidelijker aanbrengen en wegwijzers voorzien vanaf de straat. Zowel in de wachtrijen als in de aangepaste stemhokjes wordt rekening gehouden met de toegankeijkheid voor de stemmers. Een aangepast stemhok is toegankelijk voor een rolstoelgebruiker en bevat een onderrijdbare schrijftafel.

 

 

FOTO Burgemeester Simon Lagrange en gemeenteraadslid Steven Van Troys aan het buurtzaaltje in het Guldepark in Machelen.